In de klas

Specials

Meer

Specials

Het Klokhuis maakt vaak specials. Een special bevat naast een aantal afleveringen over een groter onderwerp vaak ook extra content, zoals lespakketten, websites of spelletjes. Hierdoor kun je thuis of in de klas nog verder aan de slag met het onderwerp!

Het Klokhuis over oceanen

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Ze vervoeren warmte via zeestromen, herbergen duizenden - misschien wel een miljoen - soorten zeedieren en organismen en zorgen voor de aanlevering van zuurstof. In de vijfdelige serie Het Klokhuis over Oceanen laat Janouk zien hoe groot en belangrijk oceanen zijn voor mens en dier. En ze ontdekt dat oceanen kwetsbaar zijn en gevaar lopen door ons gedrag! 

In de vijfdelige serie zoomen we in op belangrijke onderwerpen in de oceaan. 'Oceaanstromen', 'Biodiversiteit', 'Diepzeeonderzoek', 'Plankton' en 'Klimaat'. Je vind alle afleveringen terug op de speciale 'Oceanen-pagina'.

Je lijf is van jou

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een serieus maatschappelijk probleem. Ook kinderen krijgen er helaas mee te maken. Soms al op jonge leeftijd, maar ook later, in hun puberteit. Zij durven er zelf vaak niet over te praten, worden onder druk gezet om erover te zwijgen of begrijpen nog niet goed wat er aan de hand is. Ook veel volwassenen praten er liever niet over. Hierdoor voelen kinderen die dit meemaken zich vaak heel alleen. Als kinderen onveilige situaties leren herkennen en de drempel om erover te praten lager wordt, kan misbruik stoppen en nieuw misbruik voorkomen worden.

Reden voor Het Klokhuis om over dit moeilijke onderwerp een tv-aflevering én lesbrief te maken. Om zowel kinderen als volwassenen te helpen hierover te praten, en om duidelijk uit te leggen wat wel en wat niet mag, als het gaat om je lichaam en aanraken. De titel van de aflevering is daarom ook: Je lijf is van jou.

Het Klokhuis maakt geschiedenis

Het Klokhuis duikt met maar liefst 50 afleveringen de Nederlandse geschiedenis in! We nemen je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en plekken uit onze geschiedenis. Wat is het grote geheim van de beroemde schilder Rembrandt? Wie waren eigenlijk die patriotten? Of hoe ontsnapte Hugo de Groot uit de gevangenis? En weet jij wie Willem van Oranje was? Gebeurtenissen van heel lang geleden zoals de hunebedden van 500 voor Christus, maar ook dingen van recentere datum, zoals Annie M.G. Schmidt, komen in deze Klokhuis-serie aan bod.

Elke aflevering zie je persoonlijke geschiedenissen en spannende avonturen uit lang vervlogen tijden voorbijkomen. Maar natuurlijk kom je ook boeiende weetjes, geheimen, raadsels en ontroerende verhalen te weten! Onze geschiedenis zit er namelijk bomvol mee.

Word de beste versie van jezelf: Master je mind!

Met kracht in je kop, een goed getrainde geest, kun je superveel bereiken! Je kunt jezelf overtreffen of meer zelfvertrouwen krijgen door optimistisch te zijn, of door bijvoorbeeld iets te doen wat je nooit hebt gedurfd. Maar hoe doe je dat precies? In de vijfdelige Klokhuis-serie Master je mind ontmoeten presentatoren Janouk, Sosha en Pascal inspirerende kinderen die op eigen kracht de strijd aangaan voor een betere wereld.

Elke aflevering staat in het teken van een van de elementen uit de positieve psychologie. Psycholoog Steven Pont legt uit hoe je deze elementen: optimisme, relaties, moed, idealisme en flow, kunt trainen. De afleveringen eindigen met praktische gym voor de geest, waarmee je wordt uitgedaagd om in vijf weken de beste versie van jezelf te worden. Doe je mee?

Op de speciale 'Master je mind' pagina vind je tutorials met handige tips. Die helpen je om zelf te gaan gymmen met je geest! Dat kun je thuis doen, of met je klas. Voor docenten basisonderwijs is er bij elke aflevering een korte lesbrief gemaakt waarmee hun klas aan de slag kan met de vijf onderwerpen.

Nationale Parken

Bevers spotten, kanoën door een moerasgebied, zeldzame planten ontdekken en slapen op een open veld tussen de paarden. Klinkt als een avontuurlijke expeditie in verre landen, maar dit kan allemaal gewoon in Nederland! En wel in onze Nationale Parken. In de Nationale Parken-special van Het Klokhuis zie je wat er allemaal te beleven is in de Nederlandse natuur. In een zevendelige serie gaan Pascal, Janouk en Sosha op ontdekkingstocht in een aantal van de Nederlandse Nationale Parken.

Op weinig plekken op de wereld vind je zo veel diversiteit aan natuur op een klein oppervlak als in Nederland. Dit is onder andere te zien in onze Nationale Parken, met hun geweldige rijkdom aan plant- en diersoorten. Voor prachtige, wilde natuurparken hoef je Nederland dus helemaal niet uit! In deze serie van Het Klokhuis laten we zien wat er zo bijzonder is aan onze Nationale Parken, en hoe belangrijk het is om de diversiteit in de verschillende landschappen te behouden en beschermen.

De serie Het Klokhuis over de Nationale Parken is mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer.

Klokhuis Masterclass

Met een creatieve opdracht hoefde niemand zich in tijden van corona te vervelen.  Je eerste game bouwen? Een vette goocheltruc leren? Varkentje Rund tekenen? Tijdens de lockdown wisten we één ding: alle kinderen van Nederland zaten thuis en hadden heel veel...TIJD. Hoe ze die tijd konden vullen? Door live mee te doen aan de Klokhuis Masterclasses! Er werden dingen gemaakt waar ze anders nooit aan waren begonnen, en leerden dingen die ze anders nooit hadden begrepen. 

Alle Klokhuis Masterclasses zijn met een stappenplan te vinden in de Studio van Het Klokhuis te vinden.

Het Klokhuis over dood en afscheid

Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en kinderen hebben daar vaak veel vragen over. In de nieuwe vierdelige Klokhuisserie over dood en afscheid gaat presentatrice Eva Cleven op zoek naar antwoorden, en praat ze met kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt.

Website sindsjijdoodbent.nl
Bij de serie verschijnt sindsjijdoodbent.nl. Hier kunnen kinderen die iemand verloren hebben, geheel anoniem, op een virtueel briefje schrijven hoe zij zich voelen. Kinderen kunnen elkaars berichten lezen, en zo ervaren dat het heel normaal is om bijvoorbeeld boos of verdrietig te zijn.

Het Klokhuis over water

Nederland is een waterland. Al eeuwen voeren we een strijd tegen het water, dat weet iedereen. Over de hele wereld zijn we beroemd om onze dijken. En onze waterschappen doen er alles aan om ons land te beschermen tegen te veel of te weinig water. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Wat nou als er tóch een overstroming komt? Hoe groot is het gevaar van klimaatverandering? En kunnen we wel veilig zwemmen in natuurwater? Dat, en nog veel meer, in de 10-delige NTR-serie Het Klokhuis over water.

In de serie wordt op verschillende manier vertelt hoe het water in Nederland in de gaten wordt gehouden. Zo zoekt Janouk uit hoe de waterschappen het waterpeil in stand houden. Nienke gaat op pad met dijkinspecteur Adrie, die haar laat zien hoe de dijken veilig worden gehouden en Pascal doet mee aan een crisisoefening bij een overstroming.

De afleveringen ‘Waterpeil’, ‘Veilige dijken’ en ‘Zwemmen in natuurwater’ zijn mede mogelijk gemaakt door de Unie van Waterschappen.

De 4 vrijheden

Zo'n anderhalf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn jaarlijkse State of the Union de four freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Voor ons leken deze mensenrechten tot een paar weken geleden de normaalste zaak van de wereld. Maar nu met de coronacrisis de angst regelmatig de overhand krijgt, zijn de 4 vrijheden zelfs voor kinderen en ouders in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend.

In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur. Ook bezoeken ze concentratiekamp Vught, waar tijdens de oorlog Jehova’s getuigen werden opgesloten om hun geloof en zijn ze te gast bij Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies met gevaar voor eigen leven vechten voor de vrijheid van anderen. 

Bekijk de hele serie

De Toren van Pisa, de Chinese muur, de piramides van Gizeh: allemaal bekende plekken op de wereld die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed, monumenten met een unieke culturele of natuurlijke waarde. In Nederland zijn 12 locaties door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Dit zijn unieke plekken of gebouwen, zoals de Waddenzee de molens op de Kinderijk of de Grachtengordel in Amsterdam. Omdat deze plekken dus heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt! 

Het Klokhuis over het Heelal

Nienke en Maurice doen verslag van een spannende reis langs de sterren. Tijdens hun reis vertellen verschillende deskundigen over ons fascinerende en raadselachtig universum in Het Klokhuis over het Heelal.

In de eerste vier afleveringen reist Nienke, samen met astronoom Joeri van Leeuwen, steeds verder bij de aarde vandaan: door ons zonnestelsel, door het Melkwegstelsel naar verre sterrenstelsels helemaal tot de grenzen van het heelal. Joeri legt uit hoe ons heelal ontstaan is en hoe daarin op spectaculaire wijze sterren geboren worden en weer sterven. In de volgende drie afleveringen onderzoekt Maurice welke spectaculaire ontdekkingen ruimtetelescopen hebben gedaan of er tekenen van leven zijn op Mars en hoe het is om als mens in de ruimte te leven. Zullen er in de toekomst mensen op de maan of op Mars wonen?

Scheiden

Ieder jaar krijgen 70.000 kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. De meeste televisieprogramma's over scheiden zijn gericht op volwassenen in plaats van kinderen. Het Klokhuis wil met deze speciale serie voor kinderen dit gevoelige onderwerp meer bespreekbaar maken en heeft daarom in 2017 een vierdelige serie over scheiden gemaakt, gepresenteerd door Maurice Lede en Nienke de la Rive Box.

Waarom is een scheiding vaak zo heftig voor kinderen, ook al doen ouders nog zo hun best alles zo goed mogelijk te laten verlopen? Hoe is het om als kind een vechtscheiding mee te maken? Wat is de rol van de rechtbank bij een scheiding? Waar kun je hulp vinden bij een scheiding en helpt die hulp ook? Kinderen vertellen openhartig over de scheiding van hun ouders en hoe ze zich daarover voelen.

Het Klokhuis over de prehistorie

In de afgelopen 25 jaar is één vraag het allermeest gesteld aan de redactie van Het Klokhuis: Hoe is de aarde ontstaan en de mens die daarop rondwandelt? Het Klokhuis probeert antwoord op die vraag te geven met een spectaculaire 8-delige serie over de prehistorie: De Oertoer.

Presentatoren Nienke de la Rive Box en Maurice Lede maken een ongelooflijke reis door de geschiedenis van onze planeet. Van het ontstaan van de aarde tot het ontstaan van de mens! Bekijk hier alle afleveringen

Het Klokhuis over pesten

Waarom pesten mensen elkaar en wat kunnen we er tegen doen? In een speciale serie van vijf afleveringen zie je alles over pesten. De serie werd in 2015 op televisie uitgezonden tijdens de Week tegen Pesten, en natuurlijk zijn de afleveringen hier op de website nog steeds te bekijken.

Nienke praat met deskundigen over pesten en komt erachter hoe het zit met de verschillende rollen die kinderen hebben in het pestproces. Er zijn bijvoorbeeld omstanders, die wel zien dat er gepest wordt, maar er niets aan doen. Wat kunnen zij doen om te helpen? Ook ontmoet Nienke daders en slachtoffers en praat ze met hen over de gevolgen van pesten, en hoe het voelt om gepest te worden. Op scholen wordt er op allerlei manieren iets gedaan tegen
pesten: dat komt ook aan bod. En ken je de populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer? Die zie je in de laatste aflevering! Zij vertellen op welke manier er gepest wordt op social media en wat je daartegen kunt doen. Kijk hier voor Het Klokhuis over pesten.

Het Klokhuis over hersenen

Het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. Nienke probeert in Het Klokhuis over Hersenen de geheimen van onze hersenen te ontrafelen en hersenaandoeningen bespreekbaar te maken. Nienke praat hierover met kinderen en deskundigen.

Bij de serie hersenen schreef Het Klokhuis een boek. Hierin vind je meer informatie over de onderwerpen uit de afleveringen en nog veel meer hersenkrakers. En natuurlijk worden al deze feitjes aangevuld met verhalen van kinderen en deskundigen, weetjes, strips en tests. Je kunt het boek bestellen via deze link: het Klokhuisboek over hersenen.

Het Klokhuis over kindermishandeling

Elk jaar krijgen 119.000 kinderen te maken met een vorm van kindermishandeling. Dat is gemiddeld één kind per schoolklas. De gevolgen van kindermishandeling zijn ronduit schokkend.

Het Klokhuis biedt een serie over dit lastige en beladen onderwerp om het bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. Kinderen die mishandeld worden, zwijgen er vaak over uit angst voor de reactie van hun ouders en hun omgeving. Toch is erover praten de eerste stap naar een beter leven.

In vier afleveringen komen slachtoffers, ouders, kinderen, leerkrachten, hulpverleners en omstanders aan het woord. Zij vertellen openlijk over dit moeilijke thema en laten zien wat je kunt doen als slachtoffer of omstander. Het Klokhuis wil alle dringende vragen over kindermishandeling bespreekbaar maken.

Bij het Klokhuis over Kindermishandeling is een aparte website gemaakt met een lespakket!

Deel deze pagina met je vrienden!